Вітаю Вас на своєму блозі! Запрошую до співпраці та обміну досвідом!!!

суботу, 19 березня 2016 р.

Ліна Костенко. З Днем Народження, Душе України!


Я вибрала Долю собі сама.

І що зі мною не станеться, –
у мене жодних претензій нема
до Долі – моєї обраниці.

В суботу, 19 березня свій день народження святкує геніальна українська письменниця і поетеса Ліна Костенко.
Ліна Костенко – одна з найвідоміших українських поетес. Але в першу чергу вона – жінка. Амулет на грудях, який Ліна Василівна практично завжди одягає, - показує її віру у традиції. На підмізинному пальці – один з улюблених перснів поетеси. Ліна Костенко вдягається скромно. Єдиний невід'ємний аксесуар на усіх фото – шалик. А от її зачіска практично не змінилася. 50 років тому у неї було таке ж коротке кучеряве волосся.

У Ліни Костенко є донька Оксана від польського прозаїка Єжи-Яна Пахльовського. Оксана викладає україністику у римському університеті, а також виховує доньку Ярославу. Другий чоловік Ліни Костенко - Василь Цвіркунов, з яким поетеса прожила понад чверть століття. У них є спільний син Василь. Він зараз проживає в Америці та займається програмуванням.

Це ледь не всі факти, які знаємо про Ліну Василівну, адже вона не публічна людина. Її ніколи не побачиш на червоних доріжках чи в гамірних компаніях. 
Ліну Костенко пам'ятають за її історичний роман у віршах "Маруся-Чурай", "Берестечко" та геніальну лірику. Поетеса неодноразово відмовлялась від премій, звань та державних нагород. Їй не потрібна слава. Більше того, вона нічого не боїться. Більше 20 років Ліна Костенко їздить у Чорнобильську зону та знає усіх поіменно. Вже довгі роки триває її робота над книгою про Чорнобиль.
Неповторною є поезія Л. Костенко "Доля".


Немає коментарів:

Дописати коментар