Вітаю Вас на своєму блозі! Запрошую до співпраці та обміну досвідом!!!

вівторок, 5 січня 2016 р.

Смачної куті та щастя в житті!

Одне із найсвітліших свят в календарі – Різдво. На відміну від більшості країн світу, це свято українці відзначають, дотримуючись багатьох споконвічних традицій і звичаїв.Із давніх-давен напередодні Різдва, 6 січня, відзначається в Україні, дозволю сказати, родинне свято: Святвечір, Багатий Вечір, Багата Кутя чи Вілія. Люди створювали у цей день образ багатства, щастя, миру і спокою у своєму домі. 
У Святвечір, за традицією, усі члени родини мають бути вдома, а хто спізниться, той «цілий рік блукатиме поза хатою». Цього дня намагалися не їсти «до звізди»—до появи на небі першої зірки-вістунки, яка колись сповістила про народження Христа. Дехто навіть і води в рот не брав, аби влітку не мучила спрага. Із появою на небосхилі підвечірньоїріздвяної зірки вся родина сідала за багатий стіл. Під час святкової вечері намагалися не виходити з-за столу, розмовляти пошепки.
Учні 10 класу відтворили всі традиції цього дня. Розповіли, які повинні бути на столі страви,  та що вони символізують, передали атмосферу Святого Вечора та привітали всіх з Різдвом Христовим.

Різдвяної ночі хай Ангел Господній
Засіє щастям у вашій господі
Вашу світлицю сяйвом осяє,
З неба дарунки щиро складає:
Віру у серця, вічність у душу,
Мудрість у скроні, статку в долоні!
Смачної куті, щастя в житті!
Дзвінкої коляди і ніякої біди!
Христос Рождається!

Немає коментарів:

Дописати коментар