Вітаю Вас на своєму блозі! Запрошую до співпраці та обміну досвідом!!!

неділю, 19 березня 2017 р.

Нові правила вступної кампанії. До чого слід готуватися

У січні цього року набули сили зміни в системі вищої освіти. Які плюси і мінуси принесуть студентам та абітурієнтам ці нововведення, розбиралися «Вести».
Навіщо (розповідає Олег ШАРОВ, директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки)
Що це дає (коментує Єгор СТАДНИЙ, виконавчий директор аналітичного центру CEDOS)
Пріоритет при вступі на бюджет - готовим працювати в селі
Пріоритет при зарахуванні на бюджетні місця в медичні та педагогічні виші надаватиметься абітурієнтам, які підпишуть договір з навчальним закладом про згоду на роботу (після закінчення навчання) у сільській місцевості не менше трьох років. Розподіляти будуть у те село або селище міського типу, де райвно зможе забезпечити молодих фахівців безкоштовним житлом з підключенням до електромережі і опалення - цей пункт прописується у договорі.

Навіщо Такі умови вступу скасовують обов'язковий розподіл молодих фахівців - абітурієнти добровільно даватимуть згоду на відпрацювання у селах в обмін на отримання права на безкоштовну освіту. Залучаючи таким чином майбутніх лікарів, влада планує забезпечити сільські лікарні свіжими кадрами і молодими фахівцями, які в курсі нових технологій і сучасних методик лікування.

Що це дає Невідомо, буде це пічне чи газове опалення, окрема квартира чи старенька кімната - таких нюансів у договорі немає. Але нововведення може бути вигідним абітурієнтам із сіл (їм не звикати до сільського життя), і вони підуть на укладення такого договору, на відміну від городян, а значить, у них буде більше шансів зайняти бюджетне місце.

Вступ: 9 заяв і 4 спеціальності
Тепер під час вступу можна подавати дев'ять заяв на чотири спеціальності (усі заяви можна використовувати як на спроби в одному виші, так і в різних - дев'яти). Буде лише одна хвиля зарахування, а не три, як було раніше.

Навіщо Зменшення заяв і спеціальностей змусить абітурієнтів точніше визначатися з майбутньою професією, не розпорошуючись на «авось пройду бодай кудись». Таке скорочення виправдано ще й тим, що прохідний бал в усі престижні виші України на ідентичні спеціальності приблизно однаковий. Тому немає необхідності у такій кількості вишів для спроб, головне - усвідомлено підійти до вибору вищого навчального закладу. А значить, повинна вирішитися проблема, коли абітурієнт йшов, нехай і за контрактом, в інше місце і не приходив подавати документи до вишу, куди пройшов на бюджет, але ні виш, ні спеціальність за великим рахунком йому не подобалися апріорі.

Що це дає Втрачається шанс вступити на місце, що звільнилося під час другої або третьої хвилі зарахування, тому абітурієнт, який хоче вчитися на бюджеті, повинен буде чекати ще рік, щоб «спробувати щастя» знову. У той же час зарахування в одну хвилю, якщо абітурієнт не пройшов, дає можливість не втрачаючи часу починати працювати.

Стипендія - за активну участь у житті вишу
Стипендію в розмірі 1000-2000 грн будуть платити студентам-пільговикам (інваліди I-III груп, чорнобильці, студенти з дітьми, з малозабезпечених сімей (при доході нижче 3200 грн на людину). Також право на стипендію (1100-2036 грн, в залежності від спеціальності) матимуть ті «хорошити» і відмінники, які зарекомендували себе і як активні учасники життя вишу: на рішення про призначення стипендії на 90% впливатиме успішність студента, на 10% - участь.

Навіщо Нововведення стимулюватиме студентів не тільки вчитися краще, але й проявляти себе як соціально активну і різнобічно розвинену особистість. Які досягнення (активна громадська позиція, участь у КВН, перемога в інтелектуальних і спортивних олімпіадах і т.п.) враховуватимуться, вирішить вчена рада кожного вишу (представники студентів і викладачі).

Що це дає Оскільки кількість стипендій буде лімітована (і визначена орієнтовно в січні 2017 року), є ризик, що вченій раді доведеться встановлювати занадто жорсткі вимоги по графі «участь», а студентам - наввипередки виконувати роль масовика-витівника. Тому зараз на сайті Кабміну зареєстрована петиція з вимогами переглянути скасування стипендій.

У магістратуру на юрфак - після складання ЗНО
У магістратуру за фахом «Право» в усіх юридичних вишах можна буде поступити, тільки успішно пройшовши ЗНО з правознавства, української та англійської мов - подобу шкільного ЗНО, тільки інший рівень завдань.

Навіщо Юриспруденція - найбільш значуща соціальна галузь, в якій повинні працювати професіонали: грамотні юристи і правозахисники, які можуть відстоювати інтереси держави і клієнтів на європейському ринку.

Що це дає Через нововведення в магістратуру можуть не потрапити студенти, які мають блискучі юридичні знання, але яким забракло балів, наприклад, з української мови.

Можна вступати, використовуючи сертифікат ЗНО-2016
Сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання 2016 року можна буде використовувати під час вступу і в 2017 році - як тим, хто минулого року не вступав, так і тим, хто хоче перевступити на іншу спеціальність.

Навіщо Таким чином Міністерство освіти заощадить час абітурієнтів на підготовку і складання тестування.

Що це дає Оскільки абітурієнту-2017 не заборонено пройти ЗНО заново, то він може разом із випускниками шкіл-2017 скласти тести заново - якщо впевнений, що здасть їх тепер краще, або хоче вступити на іншу спеціальність, де потрібні сертифікати ЗНО з інших предметів (не тих, які він складав минулого року).

Квоти для сиріт і додаткові бали селянам
Буде введено квоти: для учасників АТО, які демобілізувалися після закінчення реєстрації на ЗНО (тобто після 17 березня 2017 року); тих, хто не може складати ЗНО за станом здоров'я; інвалідів I-III груп; сиріт і тих, хто покине Крим після 1 січня 2017 року (чорнобильців серед пільговиків немає). Для перших чотирьох категорій у кожному виші виділять 10% бюджетних місць, п'ятої - 20% від держзамовлення в 12 українських вузах з центрами «Крим - Україна» (вступати вони будуть за результатами іспитів або співбесіди).

Бонус отримають жителі Донецької, Луганської областей і селяни (потрібна довідка зі школи про навчання в селі або смт): першим до рейтингового балу сертифікату ЗНО додадуть 4 додаткових бала до кожного предмету, другим - 3.

Навіщо Щоб надати соціальну допомогу тим абітурієнтам, які її потребують, і привести умови вступу до законодавчих норм - право на безкоштовну вищу освіту можна отримувати тільки на конкурсній основі. Бонуси для жителів сільської місцевості допоможуть зрівняти шанси вступників, адже рівень освіти в селах нижче.

Що це дає Немає законодавчо затвердженого списку захворювань, несумісних зі складанням ЗНО, тобто отримати довідку теоретично можна, «домовившись» із лікарем.

Спеціалістів не буде
Вчений ступінь спеціаліста скасують, а ступінь бакалавра стане вищою освітою - поняття «неповна» і «повна вища освіта» зникнуть (і для тих, хто тільки стане студентом у 2017-му, і для тих, хто закінчить виш).

Навіщо Це необхідно для того, щоб зрівняти вчений ступінь «бакалавр» з європейським. Тепер студент з кваліфікацією «бакалавр» зможе попрацювати за фахом і зрозуміти, чи потрібна йому ця кваліфікація, і якщо так, то продовжити навчання у магістратурі (без ступеня магістра неможлива кар'єра у медиків, фармацевтів, ветеринарів, наукових діячів, викладачів і людей, що займаються інноваційною діяльністю).

Що це дає Це прибере плутанину при працевлаштуванні за кордоном, де в тому числі не потрібно буде складати іспити, доводячи достатній рівень диплома «спеціаліста», якого за кордоном немає.

Ті, хто претендують на позиції, де потрібні профі з вищою освітою, можуть вчитися на один рік менше (що фінансово вигідно при навчанні за контрактом: 4 роки замість 5 років, як треба було вчитися на спеціаліста). У той же час новинка не вигідна, якщо для роботодавця принциповим є ступінь вище, ніж бакалавр - доведеться донавчатися на магістра. А це у порівнянні з навчанням на спеціаліста коштує на 15-20% дорожче, а саме навчання триває на 0,5-1 рік довше.

Джерело: http://vesti-ukr.com

Немає коментарів:

Дописати коментар