Вітаю Вас на своєму блозі! Запрошую до співпраці та обміну досвідом!!!

четвер, 4 лютого 2016 р.

Як відрізнити грип від ГРВІ?

Холодна пора року — сезон застуд і грипу. Кожне з цих захворювань носить вірусний характер і небезпечно своїми ускладненнями. Правильне ж лікування має на увазі і своєчасне діагностування — все-таки грип це чи ГРВІ?
Якщо ви помічаєте у себе характерні ознаки вірусних захворювань — нежить, закладеність носа, підвищення температури, — в голові народжується цілком резонне питання: грип чи ГРВІ? Навчившись розрізняти ці недуги один від одного, ви зможете тримати ситуацію під контролем.
Гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ) — це ряд захворювань дихальних шляхів, що викликаються різними вірусами: риновірусом, аденовирусом, респіраторно-синцитіальним вірусом, вірусом парагрипу, коронавірусів та іншими. А грип — це теж ГРВІ, яке викликає вірус грипу.

Проте, грип виділяють з обширної групи ГРВІ і ось з яких причин:

  • грип, як правило, викликаний епідемією, що охоплює значну частину населення ,
  • грип протікає складніше, дає велику смертність і сильніші ускладнення.
Отже, існує кілька відмінних симптомів грипу та ГРВІ. Розглянемо їх.
1. При ГРВІ початок захворювання поступове, а грип завжди починається раптово і бурхливо.
2. При застуді підвищення температури тіла, як правило, незначне (рідко вище 38,5°С). При грипі спостерігається різке наростання температури. Протягом декількох годин вона піднімається до 39-40°С, і зберігається вона впродовж 3–4 днів.
3. Інтоксикація. Якщо хворий зберігає працездатність, не спостерігається ознобу, рясного потовиділення, сильного головного болю в лобно-скроневій частині, болів при русі очними яблуками, світлобоязні, запаморочення, ломоти у м'язах і суглобах, то у нього, швидше за все, застуда, а не грип.
4. Нежить і закладеність носа — основні симптоми ГРВІ. Грип зазвичай не мучить нежиттю, може бути невелика закладеність носа на другий день хвороби.
5. Біль у горлі і його почервоніння — це також характерно для ГРВІ, а при грипі - рідко.
6. Кашель і неприємні відчуття в грудях з'являються відразу при ГРВІ і носять слабо або помірно виражений характер. Грип зазвичай викликає болісний кашель і біль за грудиною по ходу трахеї на другу добу хвороби.
7. ГРВІ супроводжується частим чханням, а при грипі воно дає про себе знати рідко.
8. Почервоніння очей часто характерно для грипу і рідко при ГРВІ.
9. Після ГРВІ рідко буває підвищена стомлюваність, головний біль, дратівливість, а після грипу такий стан може зберігатися протягом 2–3 тижнів.
Як допомогти собі впоратися з грипом, ГРВІ або застудою 
Тепер стає зрозумілим, чим відрізняється грип від грві, грз або банальної застуди. Але, від цього не легше, грві, грип та 90% застуди – це вірусні захворювання та тяжкість перебігу хвороби безпосередньо залежить від захисних сил організму, імунної відповіді на конкретного збудника. Щоб полегшити неминуче захворювання, слід дотримуватися основних правил терапії при вірусі та застуді: В першу чергу слід постаратися дотримуватися постільного режиму. Якщо температура до 38С, і її можна терпіти, то краще не збивати її, оскільки в цей час організм виробляє антитіла проти збудників вірусу, а це дуже важливо, щоб в подальшому подібний вірус не зміг привести до ускладнень. Щоб зняти симптоми інтоксикації, слід випивати якомога більшу кількість теплої рідини. Це звучить банально, але саме рясне гаряче питво при застуді і вірусі, здатне швидше виводити токсини з організму і одужання відбувається швидше. Пити можна слабозаваренний чай з малиною, медом, трав’яні чаї, відвар шипшини та ін. Полоскання горла при ангіні і грипі не відрізняються, тому слід якомога частіше полоскати горло різними відварами і готовими лікарськими засобами, а також корисні різні інгаляції, які сприяють запобіганню розвитку ускладнень на нижні дихальні шляхи – інгаляції при бронхіті і ларингіті. Зміцнення захисних сил організму бажано проводити натуральною вітамінотерапією – чорна смородина, малина, лимон, шипшина, журавлина тощо. Фармацевтична промисловість насичена всілякими противірусними препаратами при грві і грипі, які на сьогоднішній день можуть бути пустушками або засобами, які володіють значними побічними ефектами, що прийом їх не тільки не ефективний, але і не безпечний. Прийом антибіотиків при вірусних інфекціях, звичайно ж, не доцільний. Проте, якщо протягом тижня людина не відчуває полегшення, а температура після падіння знову піднялася до високих цифр, слід викликати лікаря, оскільки це може вказувати на розвиток ускладнень і приєднання бактеріальної інфекції – ангіна, запалення легенів, гайморит тощо. Про те як правильно лікувати застуду у дитини, а також про антибіотики при застуді читайте в наших статтях. Негайно слід викликати лікаря, якщо: Температура тіла вище 40С Лихоманка триває більше 3 днів Немає покращення після 7-10 днів хвороби, особливо якщо було невелике полегшення, спад температури, а потім нова хвиля лихоманки, кашлю та ін. Якщо з’явилася задишка і сильні болі в грудях при диханні Дезорієнтація, втрата свідомості або порушення свідомості Постійна блювота і діарея (див. всі ліки від проносу) Інтенсивні болі в області обличчя і сильні головні болі (див. причини головного болю в області чола) Особи старше 60 років, люди з хронічними захворюваннями нирок, печінки, серця, цукровим діабетом, захворюваннями крові, автоімунними або імунодефіцитними станами.
Таким чином, ми бачимо, що симптоми ГРВІ та грипу можна відрізнити. Однак завжди треба розуміти, що імунітет і опірність організму різна у всіх, а тому симптоми одних і тих же захворювань в окремих випадках можуть бути не чіткими або більш вираженими, ніж зазвичай. У таких випадках навіть лікарі можуть помилитися. Все це говорить про те, що не варто займатися самостійною постановкою діагнозу і самолікуванням.

Немає коментарів:

Дописати коментар